Leasing – ny bil uten lån! Fylkesnes Bil, 03, februar 2023

Fredrik med plakat av Peugeot e-2008. Kontakt han for pris eller leasing - 53404040.

Mange privatpersoner benytter seg av denne finansieringsløsningen ved kjøp av nybil, men mange er usikre på hva leasing egentlig er, og hvordan det fungerer. Vi har snakket med bilselger Fredrik Ottesen (53404040) om leasing.

Hva er leasing?

En leasingavtale er i realiteten en avtale om langtidsleie av nybil, og betyr at du leier bilen i stedet for å kjøpe den. Leasing ble først vanlig på bedriftsmarkedet, men er i dag veldig for private også, såkalt privatleasing. En normal leasingavtale har 3 års varighet. Men hvordan fungerer dette i praksis, Ottesen?

– Når kunden har funnet bilen han ønsker seg fyller vi ut en leasingkontrakt for tre eller fire år. Dette ordner vi digitalt med kunden på kontoret, sier Ottesen. Vi går gjennom hvordan en slik avtale er bygget opp, og hva kunden må tenke på underveis, sier han.

Hva er startleie, månedsleie og restverdi?

De fleste leasingavtaler har en startleie eller etableringsinnskudd. Startleien betales som navnet indikerer ved oppstart av avtalen og er din «egenkapital» i forbindelse med bilkjøpet. Summen varierer, men utgjør normalt 10% av bilens verdi. Du får ikke igjen startleien, men startleie påvirker månedsleien du betaler. Jo høyere startleie dess lavere månedsleie betaler du. Totalsummen du betaler i avtalens løp blir altså den samme, men den månedlige belastningen på privatøkonomien blir mindre.

Månedsbeløpet du betaler beregnes ut fra bilens verdi, leieperiodens varighet og beregnet kjørelengde. Det månedlige beløpet påvirkes også av restverdien som settes på bilen du kjøper. Restverdien er prisen forhandleren kjøper bilen tilbake for når avtalen er over. Denne verdien settes i samråd med deg, og beregnes ut fra forventet verdi ved avtalens slutt.

Regnestykket blir derfor slik:

Når startleie og restverdi er trukket fra kjøpsprisen sitter man igjen med beløpet som skal deles over antall måneder i avtalen.

Hva er fordelene ved leasing av bil?

Kjørelengden varierer fra avtale til avtale, men er vanligvis 15.000 km. Om man trenger flere kilometer tas dette inn i avtalen. Minimum avtalelengde er 36 måneder, eller 3 år.

– Fordelen med leasing er at du ikke trenger å binde egenkapitalen din i bilen – den kan du bruke på noe annet. Vi ordner rett og slett en ny og sikker bil uten at du trenger å ta opp lån, sier Ottesen. Bilimportørene våre, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Peugeot og Hyundai kjører jevnlige leasingkampanjer og leasingtilbud på bilene sine, men om du finner en bil uten ferdig leasing-oppsett, setter vi gjerne opp en avtale tilpasset deg, sier bilselgeren.

Det er heller ikke alle som er komfortable med å selge bruktbil.

Ved privatleasing slipper man å ta bilder, klargjøre, publisere og besvare spørsmål fra interesserte bilkjøpere. Mange setter pris å kunne levere inn bilen etter endt periode og velge seg en ny. Dermed sitter de ikke igjen med en bruktbil de må få solgt. Den jobben tar vi oss av, sier Ottesen.

Hva gjør jeg når leasingperioden er over?

Ved endt leasingperiode har du flere valg. Det er mulig å videreføre leasingen eller kjøpe ut bilen. Det mest vanlige er imidlertid å levere den bilen inn, og finne seg en ny bil.

Ottesen ønsker å berolige dem som har hørt historier om høye regninger ved innlevering av bilen.

– Det er svært sjelden kundene våre får presentert store rekninger ved innlevering. Ta vare på bilen som den var din egen, så er ikke dette noen problem, oppfordrer Ottesen. Det finnes klare retningslinjer for hva som er normal slitasje, og disse går vi gjennom med kunden på forhånd.

Hvilke krav stilles til meg i forbindelse med leasing?

Kunden har full bruksrett i leasingperioden, men samtidig har du også full vedlikeholdsplikt. Hva innebærer det, Ottesen?

– Leasingavtalen omfatter kun det finansielle. Det betyr at du er ansvarlig for å ha forsikring på plass, at du bestiller service og bytter dekk som om du eide bilen. Service og hjulbytte bestilles hos oss – vi kan til og med hjelpe kunden med konkurransedyktig forsikring om ønskelig, sier Ottesen. Skulle uhellet være ute ordner du med skadeverkstedet selv. Fylkesnes Bil har eget skade- og lakkverksted på huset.

Hvem passer leasing for?

Med leasing kan du sikre deg en ny bil uten lån, til en lav, forutsigbar månedssum. Leasing passer for deg som liker å bytte bil jevnlig, og ønsker forutsigbarhet i månedlige bilutgifter. Kontakt Fredrik Ottesen eller en av de andre bilselgerne våre om du har spørsmål rundt leasing, både for privat og næring – 53404040.

Det tilbys ikke leasing ved kjøp av bruktbil.