– Komforten er imponerende! Fylkesnes Bil, 27, september 2019

På nattrutekaien står Stord Taxi sine biler linet opp langs fortauskanten. Nyvaskede og klare for neste tur til Rommetveit, Sagvåg eller kanskje Fitjar. Men man vet aldri, noen ganger skal kunden til Haugesund, Bergen eller Stavanger. Hva gjør man da, når man kjører Sunnhordlands første el-Taxi? Vi har snakket med bileier Billy (Bilal Al Banna) og sjåfør Jan Øyvind Storstrand.

Du har sikkert sett den på veien, den hvite Hyundai IONIQ electric-en med «Taxi 07000» på siden, og EV-skilter. Om noen år er denne kombinasjonen et helt vanlig syn, men foreløpig er denne den eneste i sitt slag her lokalt.

Og Billy synes det er kjekt å være den første.

– Jeg har også en 9-seter Mercedes-Benz Sprinter med rullestolrampe, og har gitt bilselger Arve Paulsen beskjed om å bestille bil når det kommer elbil med rullestolrampe. Jeg skal være først ute der også, smiler Billy.

Utstyrsmessig har vi alt vi trenger!

Bilal Al Banna

Du har handlet biler hos Fylkesnes Bil i mange år. Hvor mange har det blitt?

Billy ser konsentert ut i luften, mens han teller opp. – En, to, tre, fire … sju, åtte, minst ni, sier han. Jeg har kjøpt biler både privat og i næring, og er storfornøyd hos Fylkesnes Bil – både på salg og ettermarked.

Hvorfor kommer du igjen gang etter gang?

– Å kjøpe lokalt er viktig, kommer det kontant. Jeg prioriterer å kjøpe lokalt da dette er langt enklere. Det er slitsomt å kjøre til forhandler i Haugesund eller Bergen for å ta service eller reparere noe – da går det fort en hel dag. For eksempel opplevde vi problemer etter montering av takstameteret i Hyundai-en, dette resulterte i to Bergensturer for utbedringer av noe som bare tok fem minutter. Det sier seg selv, det hadde vært noe annet å kjøre 5 minutter til Heiane, 5 minutter for å fikse feilen, og 5 minutter tilbake, sier Al Banna.

Jeg har kjørt fra Bergen med fulladet batteri og da jeg kom til Stord måtte jeg en tur til Kvinnherad. Tilbake igjen på Stord hadde jeg fremdeles 120 km igjen på «tanken».

Jan Øyvind Storstrand

– Jeg liker godt å handle hos Fylkesnes Bil. Jeg får alt jeg trenger, og har absolutt ingenting å utsette. Vi får god service av ansatte med god kunnskap. De ordner rett og slett det jeg vil ha, sier den trivelige Taxi-eieren.

– Andre steder har jeg bl.a. opplevd å vente flere uker på å få ta service, det gjør vi ikke hos Fylkesnes Bil, sier han.

Bestilling via app

Kundene til Stord Taxi kan bestille taxi både på telefon, via nettsiden og i appen «07000». – Vil du snike i køen, anbefaler vi deg å bruke appen vår, smiler Billy. Da slipper du å vente.

Selskapet har 15 biler i sving og 75% av taxiløyvene på Stord, men har også ambisjon om vekst. Daglig hjelper de kunder med pasienttransport, arbeidskjøring, skoletransport og firmakjøring i tillegg til private oppdrag.

Gode lademuligheter og god rekkevidde

Mens Billy venter på at det skal bli lademuligheter ved Taxi-sentralen nyter han godt at et godt utbygd ladetilbud lokalt.

– Vi lader ofte bilen i stikkontakten hjemme, men skal ikke lenger enn til Circle K på Vabakkjen for hurtiglading. Det er det også hos McDonalds på Heiane. Ved hurtiglading tar det kun 25-30 minutter å lade bilen til 80% batterikapasitet. Gratislading finnes i tillegg ved bruk av de kommunale parkeringsplassene på Vabakkjen, ved Esso-stasjonen på Leirvik og ved Sykehuset.

Mange har hørt skrekkhistorier, har «rekkeviddeangst», og frykter å gå tom for strøm. Har dere hatt noen uheldige opplevelser?

– Ja, kommer det kjapt fra Billy. Vi hadde vært i Haugesund med en pasient, og ble tildelt oppdrag fra Haugesundsavdelingen mens vi var der nede. I fire timer, omtrent non-stop, kjørte Jan Øyvind i byen og distriktet rundt, sier Billy. På hjemveien hadde han 19% igjen på vei inn i Bømlafjordtunnelen. Tunneler trekker noe ekstra batteri så det ble en ufrivillig stopp, med pasienten i baksetet, på McDonalds Heiane, smiler Billy.

Betyr dette at bilen ikke er for alle?

– Ikke på grunn av rekkevidden. Jeg er egentlig imponert over rekkevidden. Bilen er i bruk hele tiden og har på litt over en måned tilbakelagt 8.800 km – på svært varierte oppdrag, sier Billy.

– Det er godt med lademuligheter på øya, og de aller fleste har stort sett småkjøring i hverdagen. Å kjøre til Bergen og Haugesund tur/retur er ingen problem. Vi har også kjørt tur/retur Sola Flyplass. Jeg vil si at dette er en fullverdig bil, en nummer-en-bil, for de aller fleste Sunnhordlendinger.

Hos Stord Taxi finner du serviceinnstilte og imøtekommende sjåfører som har stort fokus på å hjelpe kundene. En av dem er IONIQ-sjåfør Jan Øyvind Storstrand. Han er enig med sin sjef.

– Vi kjenner forutsetningene og lader når vi kan. Lader man på lørdagskvelden kan vi kjøre hele natta uten problem, sier han. – Jeg har kjørt fra Bergen med fulladet batteri og da jeg kom til Stord måtte jeg en tur til Kvinnherad, forklarer sjåføren. Tilbake igjen på Stord var det fremdeles 120 km igjen på «tanken», smiler han.

Batteriet er én ting, men er dere fornøyde med bilen?

– IONIQ-en er kjempegod å kjøre og har veldig gode seter. Komforten er rett og slett imponerende høy, og alt utstyret er enkelt å bruke, sier Storstrand før Billy bryter inn. – Dessuten er prisen god, og utstyrsmessig har vi alt vi trenger. Jeg sjekket bruktpriser i markedet før jeg kjøpte, og ser at IONIQ-en holder seg godt i pris. Det er også et pluss, avslutter taxibileier Bilal Al Banna.

Bilal setter pris på å kjøre en økonomisk, miljøvennlig, stillegående og komfortabel bil. Kan dette være noe for deg? Ta kontakt med Hyundai-selgerne Christian Brink (99041060/christian.brink@fylkesnesbil.no) eller Arne Risnes (99041105/arne.risnes@fylkesnesbil.no).